Sperm DNA Hasarı
Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Genetik Hasarının Yeri
Günümüz kısırlık tedavisindeki baş döndürücü yenilikler, her geçen gün yeni bir tekniği çiftlerin hizmetine sunmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber, olumsuz birtakım çevresel etkenler de maalesef kısırlığa katkıda bulunmaktadır. Hava kirliliği, sigara kullanımındaki artış, genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDO), toksik sanayi atıklarına maruz kalma gibi birtakım olumsuz durumlar sonucunda kısırlık oranları giderek artmaktadır.
Kısırlık tanı ve tedavisinde genel algı kadın odaklıdır. Ancak, erkek nedenli kısırlık neredeyse kadın nedenli kısırlık kadardır ve dikkatle ele alınması gereklidir. Özellikle sperm sayı ve hareketinde geçtiğimiz yıllara göre düşme ve bozulmalar bilinen gerçeklerdir. Buradaki kritik ve ele alınması gereken konulardan biri de sperm genetik yapısındaki bozulmalar ve neden olduğu istenmeyen sonuçlardır. Bu duruma; sperm DNA hasarlanması adını veriyoruz. Bu durum, olgun sperm hücrelerinin içerdiği genetik maddenin yapısındaki bozulmaya bağlı ortaya çıkmakta ve döllenme sorunları başta olmak üzere birtakım olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir.
Spermlerdeki genetik hasar kimlerde olabilir?
Özellikle ileri yaş, fazlaca sigara tüketen, nispeten sıcak iklimlerde yaşayan kişilerde izlenebilir. Radyoterapi, kemoterapi veya toksik ilaç kullanımı oln, varikoseli olan olgularda da izlenebilir.
Sperm genetik (DNA) hasarı varlığında ne gibi sonuçlar bizi bekliyor?
Spermin DNA hasar oranı önemli olmakla birlikte, çocuk sahibi olamama ile birlikte tekrarlayan düşükler en fazla göze çarpan sonuçlardır.
Kimlere sperm DNA testi önerilir?
Özellikle tekrarlayan düşükleri olan, daha önce tüp bebek tedavisi yaptırmış ancak iyi kalitede embriyo elde edilemeyen olgular, başarısız en az 2 tüp bebek denemesi olan olgularda test önerilebilir.
Sperm DNA hasar testi nasıl yapılır?
Sadece 1 kez verilen sperm örneğinden bakılarak yaklaşık 1-2 saat içerisinde hasar tespiti yapılabilir.
Sperm DNA hasarı saptanan kişilere nasıl tedaviler önerilir?
Öncelikle hasara neden olabilecek etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Kişi sigarayı bırakmalı, varikosel ileri derecede ise uzman üroloğa yönlendirilmeli, alınan ilaçlar var ise gözden geçirilmeli ve temel önlemler alınmalıdır. Bunlardan sonraki basamak, uzman doktorun önerdiği antioksidan adı verilen desteğin 2-3 ay süre ile düzenli olarak alınması önerilir.
Sperm Genetiği hasarlı kişiler tüp bebek yaptırabilir mi?
Evet. Genetik olarak hasarsız spermlerin bulunduğu testis bölgesinden özel yöntemler ile toplanan olgun sperm hücreleri ile uygulanacak mikroenjeksiyon işlemi ile başarılı gebelikler elde edilmektedir. Sonuç olarak, yeni ve güncel bir konu olan spermin genetik hasarını ölçme ve buna yönelik alınacak birtakım özel önlemler ile daha az düşükler izlenmektedir ve daha sağlıklı gebelikler elde edilebilmektedir.