İstmosel
İstmosel Nedir?
İstmosel durumu, özellikle geçirilmiş sezeryan ameliyatlarından sonra oluşan, sezaryen esnasında kesilen ve sonrasıdna dikilen dokunun zamanla gücünü kaybetmesi, zayıflaması sonucunda oluşan küçük cepçiklerdir.
İstmosel Neden oluşur?
Rahimin alt segment adı verilen tabakası nispeten zayıf duvarlı bir kısımdır. Ameliya ve onarım işlemi sonrasında zayıflayan bu tabaka kendini bırakır ve mesaneye doğru cep halini alır. Bu cebin kalıcı olarak izlenmesi durumuna istmosel adını veriyoruz.
İstmosel Oluşumu için Risk Faktörleri Nelerdir?
En önemli risk durumu, geçirilmiş sezaryen sayısıdır. Sayı ne kadar çok ise risk o kadar artar. 1 sezaryen sonrası risk %10 iken, 2 den fazla ise %2, hatta 3 den fazla ise %40-50’dir.
İstmosel Şikayetleri Nelerdir?
İstmosel varlığında en belirgin şikayet, adet sonrası uzamış leke şeklinde kanamalardır. Çocuk sahibi olmada zorluk, hafif kasık ağrısı da olabilir.
İstmosel Tanısı Nasıl Konulur?
İstmosel tanısı ultrason ile kolaylıkla konulabilir. Kişiler genellikle adet döneminden sonra uzamış damlama lekelenme şeklinde kanama ile başvururlar. Bu kanama 10 ila 15 günü bulabilir. Bu şikayetle gelen bir kişide eğer sezeryan öyküsü de var ise ultrasonla uterusun alt kısmına dikkatlice bakılmalı ve resimdeki gibi olan bu cep görüntüsü saptanmalıdır. Eğer bu görüntü saptanır ise bu cep ya da poş adı verilen de defektin yani doku bozulmasının derecesine göre ameliyat planı yapılabilir.
İstmosel Tedavisi Nasıl Yapılır?
İstmosel cebi eğer küçük, şikayet az, kanama az ise hormonal tedavi denenebilir. Özellikle doğum kontrol hapları bu amaç ile kullanılabilir. Ancak istmosel genel olarak ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyat 2 şekilde planlanabilir, eğer bu poş ya da cep küçük ise rahim içerisine optik ile girilerek bozuk duvar bulunur ve traşlanarak bu doku tahrip edilir. Buna histeroskopik istmosel onarımı adı verilir. Ancak bu cep büyük ve cep ile mesane arasında kalan rahim duvarı kalınlığı istenilen düzeyde değil ise, bu sefer açık veya kapalı (laparoskopik) onarım tercih edilir.Bu ameliyatda yapılan, mesane dokusunun altında kalan cep bulunur ve kesilir. Kalan defekt sıkıca onarılır.
İstmosel Ameliyatından Ne Kadar Sonra Gebelik Planı Yapılabilir?
Açık veya kapalı onarım ameliyatından sonra 3 ay beklenir ve gebelik planı yapılabilir.