Açık ve Kapalı Jinekolojik Ameliyatlar
Açık Jinekolojik Ameliyatlar
Açık ameliyat adını verdiğimiz durum, karından yapılan küçük veya büyük kesiler yardımı ile karın zarlarına ulaşılması ve bunların da kesilerek organlara ulaşılmasıdır. Daha sonra, ilgili organlar ile gerekli ameliyatlar yapılabilir
Açık Jinekolojik Ameliyatlar Nelerdir?
- Rahim miyomlarının alınması
- Rahim ve yumurtalıkların alınması
- Yumurtalık cerrahileri
- Yumurtalık kistleri
- Tüp ameliyatları
- Onkolojik ameliyatlar
- Lenf nodu örneklemesi
- Dış gebelik ameliyatları
- Sezaryen
Açık Ameliyatların Dezavantajları Nelerdir?
Kapalı ameliyatlara göre daha fazla ağrı izlenir. Hastanede kalma süreleri uzundur. Aynı zamanda yara iyileşmesi için daha uzun süre gereklidir. Kapalı ameliyatlarda ise sayılan bütün durumlar daha avantajlıdır. Açık ameliyatlarda en önemli istenmeyen durum: ağrıdır. Özellikle yapılan ameliyatın boyutuna göre ağrı artabilir-azalabilir. Aynı zamanda karında daha büyük kesi olacağı için hem iyileşme zorlaşır hem de yara izi kozmetik olarak daha kötü olacaktır.
Laparoskopi Nedir?
Karın içerisinde oluşan farklı sağlık sorunlarının teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi için kullanılan laparoskopi yöntemi bir çeşit yarı cerrahi yöntemdir. Karın iç bölgesinin optik bir cihaz ile gözlenmesi işlemi laparoskopi olarak adlandırılır. Bu işlem esnasında video kamera yardımı ile görüntü alınır ve birtakım başka aletler ile de ameliyat yapılır.
Göbek kesiminde küçük bir kesi açılarak karın içine bir cihaz yerleştirilir ve bu sayede bölge içinde aydınlatma sağlanır. Ardından yumurta, tüp ve rahim kısımları incelenerek, hastalık ve problemler direkt şekilde izlenebilir. Hatta karın alt bölgesinden içeriye alınan yardımcı aletler sayesinde tedavi işlemi uygulanabilir.
Tam bir cerrahi operasyon olmasa da yarı cerrahi operasyon olarak uygulanan ve halk arasında kansız bıçaksız ameliyat olarak bilinen laparoskopi yöntemi, iç organlar ile ilgili tanı ve tedavi imkanı sağlar. Genel olarak kamera ile içeri bakma ve tedavi uygulama yöntemi için histeroskopi gibi yöntemlerle benzer bir şekilde endoskopi terimi kullanılmaktadır.
Laparoskopik Kapalı Ameliyatların Avantajları
Kapalı ameliyatlar, özellikle hasta konforu açısından çok daha iyidir. Ameliyata bağlı ağrı daha az olur, hastanede kalış daha kısadır, yara iyileşmesi daha hızlıdr çünkü kesi çok küçük olacaktır.
Laparoskopinin Kullanım Alanları
Jinekoloji alanında başlangıçta tanı amaçlı ve tüp ligasyonu uygulamaları ile başlayan laparoskopi süreci günümüzde hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Jinekolojik perspektifde başlıca kullanım alanları:
- Kısırlık yönetiminde tanı ve tedavi
- Endometriozis-çikolata kistleri cerrahisi
- Kronik pelvik ağrı yönetimi
- Akut karın nedeni olabilen jinekolojik acillere müdahele (kist patlaması, dış gebelik, yumurtalıkların ters dönmesi, tüplere sıvı dolması vs..)
- Adneksiyel kitlelerin-yumurtalık ve tüpler ile ilgili kitlelerin yönetimi (yumurtalık kistleri)
- Rahim ve yumurtalıkların alınması
- Serklaj işlemi
- Onkolojik işlemler-kanser cerrahisi amaçlı girişimler
- Ürojinekolojik girişimler olarak sıralanabilir.
İnfertil Hasta Yaklaşımında Laparoskopi
Video yardımlı kapalı cerrahi tekniklerin gelişmeye başladığı 1960’lı yıllardan itibaren yıllar içerisinde geliştirilerek günümüzde en çok kullanılan tekniklerden biri haline gelmiş olan laparoskopi tekniği, üreme cerrahisi dışında ektopik gebelik, pelvik inflamatuar hastalık, sterilizasyon amaçlı veya onkolojik prosedürler içinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Minimal invaziv cerrahi kavramının benimsendiği günümüzde, açık cerahi yöntemlere kıyasla birçok avantajı bulunan laparoskopik cerrahi yöntemi, gerek jinekoloji alanında gerekse diğer cerrahi branşlarda hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde infertil hastaya yaklaşımda laparoskopi temel olarak :
- Tanı amaçlı
- Fertiliteyi yani doğurganlığı artırmak amaçlı kullanılmaktadır.
Laparoskopi yani kapalı cerrahi teknik kullanılarak:
- Yumurtalık kistleri
- Çikolata kistleri
- Tüp hastalıkları ve tıkanıklıkları
- Pelvik adezyonlar denilen karın boşluğu yapışıklıkları
- Endometriozis odakları
- Rahimi ilgilendiren urlar-myomlar
Tanınabilir ve tedavileri için gerekli uygulamalar yapılabilir. Kapalı cerrahilerin açık olanlarına avantajı; kısa yatış süresi, çabuk iyileşme, daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha estetik sonuçlar ve de en önemlisi daha az yapışıklık ile sonuçlanmasıdır.
Not: Laparoskopik cerrahi işlemler, T.C. Sağlık Bakanlığınca onaylı anlaşmalı kurumlarda yapılmaktadır.