Vajinal Akıntılar
Vajinal Akıntılar Neden Oluşur?
Vajen iç kısmı, kendi florası olan yani yararlı bakteriler bulunan bir ortamdır. Bu yararlı bakterilerin birtakım nedenler ile azalması sonucunda istenmeyen mantarlar, bakteriler ve parazitler çoğalabilir. Bunların bir sonucu da vajinal akıntıdır.
Vajinal Akıntılar Kaç Çeşit Olur?
Çeşitli şekillerde vajinal akıntılar izlenebilir. En sık izlenilen akıntı özellikle yumurtlama dönemindeki östrojen hormonunun yüksekliğine bağlı olan fizyolojik akıntıdır. Genellikle renksiz, kokusuz ve akışkan kıvamdadır. Herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Mantar akıntıları çok sık karşımıza çıkar özellikle, beyaz renkli, peynir benzeri, süt kesiği görünümlü - kaşıntılı ve kızarıklık yapan bir akıntı şeklidir.
Mantar enfeksiyonları vajina içerisinde mantar çoğalmasına bağlı oluşur. Özellikle vajina florasının bozulduğu durumlarda bir takım istenmeyen mikroplar Vajinal florayı ele geçirir. Bunların başında mantarlar gelir. Mantar akıntısını diğer akıntılardan ayıran temel özelliği rengidir. Bazen çok şiddetli kaşıntı eşlik edebilir. Bazı mantar enfeksiyonları tedaviye yanıt vermez ve daha uzun süreli daha yoğun tedaviler gerekebilir.
Vajinal Akıntıların Tedavisi Nasıl Yapılır? Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?
Mantar akıntılarının tedavisi ağızdan kullanılan kapsüller veya Vajinal yolla kullanılan fitiller ile yapılabilir. Özellikle dirençli tekrarlayan mantar hastalıklarında borik Asit yararlıdır. Tedavinin yanında, dengeli beslenme, probiyotikler, çamaşırların ayrı yıkanması, hijyen tedbirlerinin alınması oldukça önemlidir.
Bakterilere Bağlı Akıntılar
Bir diğer akıntı şekli ise bakteriyel-karışık akıntılardır. Bu akıntılar daha çok sarı-yeşil renkli, kötü kokulu ve Vajinal bölgeyi tahriş eden akıntılardır. Genel olarak mantar enfeksiyonlarının ardından izlenebilirler. Kültür alınarak bakteriyel akıntıların tanısı konulabilir ve tedavi de ağızdan antibiyotik ve vajinal bakteri ve Protozoalara etkili fitiller önerilebilir. Bir diğer akıntı ise cinsel yolla bulaşan ve nadir görülen hastalıkların akıntısıdır ve bunların bir tanesi trikomonas infeksiyonudur.
Genelde yeşil köpüklü ve kaşıntılı bir akıntı yapar. Tanısı kültür ile konulur ve tedavisi antibiyotiktir. Genel olarak akıntılardan korunmak için beslenme düzenine dikkat etmek lazım, hijyene dikkat etmek lazım, tek eşlilik önemli, aynı zamanda vajen florasının bozulmaması için gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.