Rahim Ağzı Kanseri Taraması
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Serviks kanseri tüm dünyadaki kadın kanserlerinin meme ve rektum kanserinden sonra 3. sıklıkta görülenidir. Gelişmekte olan ülkelerde 2. sıklıkta görülür iken, gelişmiş ülkelerde tarama programlarının başarılı uygulamaları nedeniyle 6. hatta bazı ülkelerde 10. sıraya inmiştir.
Oldukça genç yaşlarda tanı konulabilen ve bir o kadar da agresif-yayılımcı bir hastalıktır. Tanı konulmasında gecikilir ise, ileri evrelere kadar farketmeden ilerleyebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedaviye imkan sağlanması için rahim ağzı kanseri tarama programları geliştirilmiştir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taraması, belirli aralıklar ile jinekolojik muayene esnasında, rahim ağzından özel bir fırça ile sürüntü alınarak yapılır. Oldukça basit, anestezi gerektirmeyen ve ağrılı olmayan basit bir işlemdir. Alınan sürüntü, patoloji laboratuarında incelenerek şüpheli bir hücre grubu olup olmadığı araştırılır.
İlk cinsel ilişkiden itibaren ilk 3 yıl içinde veya en geç 21 yaşında serviks kanseri tarama testlerine başlanmalıdır. Her yıl kadın doğum muayenesi ve PAP Smear testi yapılmalıdır.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taramasında Nasıl Sonuçlar Gelebilir?
- Normal sonuç
- Önemi belirsiz hücre varlığı (ASC-US)
- Yüksek riskli hücre varlığı (ASC-H)
- Düşük dereceli lezyon varlığı (LSIL)
- Yüksek dereceli lezyon varlığı (HSIL)
- Karsinoma in situ (kanser başlangıcı)
- Aşikar kanser hücresi varlığı
Bütün yukarıda sayılan sonuçlar dikkatlice değerlendirilir. Bu sonuçlara göre bazı durumlarda HPV DNA testi istenebilir. Bazen hiçbirşey yapmadan takip önerilir. Bazen de, özellikle yüksek dereceli lezyon veya yüksek riskli bir durum var ise rahim ağzından özel yöntemler ile biyopsi işlemi uygulanabilir.
HPV Mikrobu Kanser Yapar mı?
HPV mikrobu, düşük riskli olanlar (tip 6-11: siğil tipleri) ve yüksek riskli olanlar (tip 16-18-31-33-45 vs.. kanser riskli tipleri) olarak 2 ana gruba ayrılır. Bunlardan yüksek riskli olanlar eğer kontrolsüz kalırlar ise, 15-20 sene içerisinde kanser gibi riskli bir durum yaratabilirler. Ancak, kadınların %85’inde, immün yanıt bu virüsü 1 yıl içerisinde vücuttan atabilir. Bu nedenle HPV + saptanmış bireylerde, 1 yıl sonra yeniden değerlendirme gereklidir.
ASC-US Sonucu Kanser Midir?
Hayır değildir. Önemi belirsiz hücre sıkıntısı anlamı taşır. Bu durumda eşilk eden HPV infeksiyonu da var ise, mutlaka kolposkopi adı verilen rahim ağzının büyütme ile özel olarak incelenmesi işleminin yapılması gereklidir.
Ne Kadar Sıklıkla Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Taraması Yapılmalıdır?
Daha önceleri her yıl yapılması önerilir iken, yeni kılavuzlara göre her 3 yılda 1 kez sıvı bazlı test veya her 5 yılda 1 kez PAP smear ve HPV-DNA testi önerilmektedir.