Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?
İçindekiler:

Tüp Bebek Yöntemi Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek bir kadının yumurtalarını yumurtlama döneminde alıp laboratuar ortamında sperm ile dölleyerek zigot (döllenmiş yumurtanın) ana rahmine yerleştirilmesidir. Tüp bebek kimlere uygulanır? Kısırlık var ise, eşin sperm kalitesi düşük ise, cerrahi işlem sonucunda tüplerin alınması, tekrarlanan düşükler, hormon bozukluğu, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar olması halinde tüp bebek yöntemi uygulanır.

Tüp bebek tedavisi şu durumlarda uygulanamaz: Erkekte sperm üretimi olmaması, cerrahi işlemler sonucu rahmi alınan kadınlara, menopoz, yumurta üretim fonksiyonlarının yitirilmesi, ileri yaş grubunda tüp bebek tedavi yöntemleri uygulanamaz. Eski dönemlerde sıcak bakılmayan bu yönteme günümüzde anne olmak isteyen pek çok kadın başvurmaktadır. Peki, tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? İşte detaylar:

  • Tüpleri alınmış ya da tıkalı olan hastalar
  • Tüplerle yumurtalıklar arasındaki ilişkinin bozuk olduğu durumlar
  • Yumurtalık kanseri ya da yumurtalık kistinden dolayı ameliyat olmuş hastalar
  • İlerlemiş yaşa bağlı olarak yumurtalık sayı ve kalitesinin düşük olduğu hastalar
  • Erkeklerde boşalma problemleriyle kadınlarda vaginismus gibi rahatsızlığın varlığı
  • Birtakım genetik faktörlerle birlikte açıklanamayan kısırlık sorunları bulunan hastalar
  • Sperm kanallarının doğuştan gelişmemiş olan hastalar ve inmemiş testis bulunan hastalar
  • Kanser tedavisi sırasında kemoterapi almış, testis tümöründen dolayı ameliyat olan hastalar

tüp bebek kimlere uygulanabilir

Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan Problemler

Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtalıklarda beklenen performans alınamaz ise tedavi iptal edilebilir. Aşırı performans sebebi ile şişme sendromu riski olan hastalarda da tedavi bırakılır. Baba da yeterli sperm yok ise yine tedavi iptal edilir. İleri yaş grubunda ya da yumurta kalitesi az olan kadınlarda istenen sonuç alınamayacağından tedavi bitirilir.

Şişme sendromu hormonal tedaviye aşırı yanıt verilmesidir. Belirtileri olgunlaştırıcı iğneden 3-7 gün sonra ya da geç dönemde 12-17 gün sonra ortaya çıkabilir. Belirtileri karın ağrısı, yumurtalıklarda büyüme daha ileriki aşaması akciğerde sıvı toplanmasıdır. Hafif, orta düzey bir tepki ise hastane yatışı gerekmez. Ama ileri düzeyde bir tepki ise hastaneye yatış gerekir.10 ya da 14 günlük bir dönemde iyileşme görülür.

Tüp Bebek Tedavisindeki Son Gelişmeler

Tüp bebek tedavisinde tıp ilerledikçe yeni uygulamalar devreye girmiştir. Tüp bebek tedavisinin başarılı olması sürecinde etkili olan yöntemler temel alınarak uygulamaya konulmuştur. Mikrotese adı verilen mikroskop altında testis biyopsisi yapılmaktadır.

Kalıtsal sorunu olan çiftlerin embriyolarının incelenip içlerinden sağlıklı olanların seçilmesi yöntemi geliştirilmiştir. Frozen yönteminde ise embriyo, sperm ve yumurtalar daha sonra uygulanmak üzere saklanır.  Embriyoscope yöntemi embriyo gelişiminin kamera ile takibi ve gelişimi daha sağlıklı olanı seçmek için uygulanan bir yöntemdir. Tüp bebek yönteminin başarılı olması bu yöntemi uygulayan merkezlerin ekipmanları ve uygulama yapanların deneyimi de etkilidir. Tüp bebek kimlere uygulanır? Tüp bebek uygulanan hastaların tedavi başarı oranı %20 ile %60 arasındadır.