Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları
İçindekiler:

Tüp bebek tedavisinde gebelik başarısına etki eden birçok etken vardır. Bunların en önemlileri; kadın yaşı, spermin kalitesi, haliyle oluşacak embriyonun kalitesi ve genetik durumu ve son olarak da iyi bir embriyo transferidir. Tüp bebek tedavisinde rahime tutunma yüzdeleri, kadın yaşı ile ters orantılı olarak azalır. Bunun altında yatan esas neden yumurta genetiğinde yaşla birlikte olan bozulmalardır.

Peki tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı neden olabilir?

Önce tanımını yapalım: 2 ve daha fazla kez tüp bebek tedavisinde iyi kalite embriyolar verilmesine rağmen hiç gebelik elde edilememesidir. Oldukça can sıkıcı bu durumda birtakım tetkikleri gözden geçirmek gerekebilir. İlk olarak çiftlerden karyogram adı verilen kandan bakılan kromozom sayısını öğrenmemize yarayan tetkik istenebilir. Çünkü bu durumun altından bazen genetik bozukluklar çıkabilir. Ek olarak rahim içerisini ve tüpleri değerlendirmek için HSG adı verilen rahim filmi çekilebilir. Temel hormonlardan tiroid, prolaktin gibi değerlere bakılabilir. Çünkü bu hormonlarda aşikar bozukluk olduğunda tutunma sorunları oluşabilir. Sperm değerlerine özellikle de sperm DNA hasarına ve şekil özelliklerine bakmak da gerekebilir. Ayrıca obezite ile mücadele, sigaranın kesilmesi, stres yönetimi de fayda sağlayabilir.

Peki bu çiftlere yapılan tetkikler normal gelirse?

Pre implantasyon genetik tarama adını verdiğimiz (PGT-A) ve embriyoların transfer edilmeden kromozomlarına bakılması ve bozuk olanların ayıklanması işlemi de aile ile paylaşılmalı. Çünkü sağlıklı genetiği olan embriyoların seçilip verilmesi ile gebelik başarısı daha fazla olacaktır.