Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Adet Gecikmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?

İçindekiler:

Adet Gecikmesi

Tıp dilinde anemore olarak adlandırılan adet gecikmesi, adet kanamasının beklenen tarihte olmaması, belli bir süre daha geç olması demektir. Normal sağlık koşullarına sahip olan kadınlarda iki adet kanaması arasındaki sürenin 21-30 gün civarında olması düzenli adet görmeye işarettir. Ancak bu aralık 35 gün ve üzerinde olduğunda adet gecikmesinden ve bir şeylerin yolunda gitmediğinden bahsedilebilmektedir. Adet gecikmesi 2-3 gün olduğunda, yani iki adet kanaması arası 32-33 gün olduğunda hemen endişelenmek yersiz olabilir, bu sürenin 35 günü aşması ise problemdir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir. 

Stres Adet Gecikmesine Sebep Olabilir! 

Kadınlarda adet döngüsü beynin hormonlara verdiği uyarı ve komutlarla gerçekleşir, kadının duygusal hayatında yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda beynin komutları da sekteye uğrayabilmektedir. Bir yakının ölümü, boşanma, sevgiliden ayrılma, işten çıkarılma, stresli bir ortamda çalışma ve yaşama, ekonomik sıkıntılar, şiddetli depresyon hali kadınlarda hormonal dengeyi olumsuz etkileyebilmekte ve adet döngüsünü geciktirebilmektedir. 

Ağır Egzersizler Ve Yoğun Sportif Faaliyetler Adet Kanamalarını Geciktirir! 

Olimpiyatlara, maraton koşusuna, önemli spor müsabakalarına hazırlanan önemli kadın sporcular, vücutlarının normal şartlarda kaldırabileceğinden daha fazla yük altına girdiklerinden, organları kapasitesinin üzerinde bir efor sarf ettiğinden bu tempo bitinceye kadar adet gecikmeleri yaşayabilirler. Bunun dışında normal yaşantısında spor ve fiziksel aktivitelerle ilgisi olmayan bir kadın sonradan yoğun bir antrenman sürecine girdiğinde, yine adet gecikmeleri meydana gelir. Zira vücudun hazırlıklı ve alışkın olmadığı yoğunluk östrojen hormonunun salgılanmasını dolayısıyla da adet kanaması meydana gelmesini engeller. 

Yetersiz Beslenme Ve Hızlı Kilo Kaybı Adet Gecikmelerine Yol Açar!

Kadınlarda normal adet döngüsünün olabilmesi için öncelikle belli bir oranda kilo ve yağ birikimi gerekmektedir. Bu oran vücudun yaklaşık olarak % 20’sinin yağ olması gerektiği şeklinde yorumlanmaktadır. Zira yağ ve kilo oranı düşük olduğunda, vücudun enerji ihtiyacı artar ve hormonlar yeterli miktarda salgılanamaz. Bu sebeple katı diyetler yapan, bir anda aşırı kilo kaybeden, diyet hapları kullanan veya ekonomik şartları gereği yeterince beslenemeyen kadınlarda adet kanamaları gecikir. Aşırı kilo da adet düzenini bozar!Beynin vücuda gerekli uyaranları, gereken zamanda gönderebilmesi için tüm metabolizmanın doğru işliyor olması, aşamalardan birinde ya da bir kaçında problem yaşanmıyor olması gerekmektedir. Bu bağlamda tıpkı yetersiz kilonun adet düzensizliğine yol açması gibi, aşırı kilolar da adet kanamalarının düzenini bozmaktadır. Vücutta aşırı yağ biriktiğinde hormonlar düzenli çalışamayacağından adet gecikmeleri yaşanır. 

Polikistik over sendromu adet gecikmesine yol açabilir! Kiste bağlı yumurtalık sorunlarının genel adı olan polikistik over sendromu, bir hormon dengesizliği problemi olduğundan yumurtlamayı ve dolayısıyla da adet kanamalarını etkilemektedir. Polikistik over sendromu; adet gecikmesi, adet görememe, az ya da çok fazla miktarda adet kanaması olması gibi pek çok soruna yol açabilmektedir. 

Tiroid bezi rahatsızlıkları adet gecikmesine sebep olabilir! Vücudun boyun bölgesinde yer alan ve metabolizmanın düzenli işleyişinde görev alan tiroid bezi hormonlarında yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda kadının adet kanaması düzeni de bozulabilir. Bunun yanında tiroid bezi uyku düzenini, kiloyu, kas gelişimini dengede tuttuğundan, yaşanacak bir sorun bunların hepsine birden olumsuz etki edebilir.