Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Tüp Bebek Süreci Nasıl İşler?

Tüp Bebek Süreci Nasıl İşler?

Tüp Bebek Süreci

Tüp bebek süreci nasıl işler denildiğinde aşamalardan oluştuğu görülür. Sperm tarafından vücut dışında yumurtanın suni bir şekilde döllenmesi olarak bilinen tüp bebek tedavisinin tıptaki adı In Vitro Fertilizasyon’ dur. Farklı aşamalardan geçilerek kısırlık tedavisi gören veya diğer üreme yöntemlerinde başarısız olunan durumlarda çocuk sahibi olmaya imkân tanıyan bir yöntemdir.

Tüp bebek yöntemi en basit anlamı ile sunu yolla başarılı bir şekilde gebelik sağlamaktır. İlk olarak kadının yumurtlama süreci takibe alınır. Sonrasında laboratuvar ortamında yumurtalıklardan yumurta alınır ve spermle döllenmesi sağlanır. Döllenen yumurta tekrardan kadının rahmine aktarılır.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Tüp bebek tedavisinde ilk aşama tedaviye başlanacağın günü belirlenmesidir ve 1 gün sürer. Peki, bundan sonra tüp bebek tedavisi kaç gün sürer? İkinci aşama ilaç kullanma aşamasıdır. Hasta ilacı ortalama 15 gün kadar kullanır. İlaç kullanıldıktan sonra 3. Adımda yumurta toplanır. Bu adım ortalama 30 dakika sürmektedir. Yumurta toplandıktan sonra hasta evine gönderilir ve 2 ya da 3 gün sonra tekrar çağırılır. Hasta geldiğinde yumurtlar tekrardan rahme yerleştirilir. Bu işlemde yaklaşık 5 dakika sürmektedir. İşlem sonrası hastadan 4 saat kadar hastanede kalması istenir. Dinlenme süresinden sonra hasta evine gider ve 10-12 gün sonrası gebelik testi yapabilir. Gebelik testi başarılı olduğu takdirde ultrason için tekrar hastaneye gidilebilir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları

Kadından alınan yumurtanın ve erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayıp, ardından zigotun rahme aktarılması işlemi olarak bilinen tüp bebek tedavisi aşamalar halindedir. Tüp bebek tedavi aşamaları içerisinde ilki yumurtaların gözlemlenmesi ve ardından uyarılmasıdır. Yumurtalar izlendikten sonra olgunlaştırılır ve toplama aşamasına geçilir. Bundan sonraki aşama ise döllenme yani fetilizasyon aşamasıdır. Erkekten alan sperm ile yumurtanın döllenmesi sağlanır. Yani zigotun oluşması sağlanır. Oluşan zigot rahme transfer edilir. Tüm adınlar bittikten sonra gebelik testinin olumlu çıkması beklenir.  Gebelik testinin başarılı olduğu görülürse yaklaşık 3 hafta sonra ultrason yaptırılmalıdır. Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer denirse tüm bu aşamalarla beraber ortalama 1 ayı bulmaktadır.

Tüp Bebekte Yumurta Takibi Kaç Gün Sürer?

Tedavinin ilk aşamalarından olan tüp bebekte yumurta takibi kaç gün sürer denilirse bunun cevabı yumurtanın olgunlaşmasına bağlıdır. Bu aşamada iğneleme yapılır. Anne adayının yumurtaları alındıktan sonra bu yumurtaların olgunlaşması için iğneleme yapılır. İğneleme yapılmadan önce anne adayı doktor tarafından yapılacak işlem ve bu işlemin süresi hakkında bilgilendirilir. İğneleme yanında bazen doktor gerekli görürse hastanın durumuna bağlı olarak fitil uygulaması veya hap eklenebilir tedaviye. İğneleme aşaması ortalama 10-12 sürer ancak kişiye bağlı olarak 20 günü de bulabilir. Tedavi GnRH antagositleri ile yapılırsa 10-12 sürmektedir. Ancak GnRH analogları kullanılarak tedavi uygulanırsa 20 günü bulmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Tüp bebek tedavisinde ilk aşaması adet görülen ilk gün üzerinden planlanmaktadır. İlk günde çok ufak bir ayrım vardır. Eğer adet sabah görüldüyse o gün ilk gün olarak kabul edilir. Eğer adet öğleden sonra görüldüyse bir sonraki gün ilk olarak alınmaktadır. Tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlar sorusunun cevabı adetin 21. Günüdür. Adetin 21.gününden başlanır ve ortalama 3 haftada yumurta toplama işlemine başlanır. Bu işlem uzun protokol olarak adlandırılır. Kısa protokol işleminde ise adetin ikinci ya da üçüncü gününden itibaren yaklaşık 10 günde yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlemler sonunda yumurtanın gelişimi ultrason ile takip edilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

İlerleyen teknoloji ile beraber tüp bebek tedavisi için çok daha etken ilaçlar kullanılmaya başlanmıştır. İlaçlar overlerin yeterli büyüklüğe sahip olmasını ve yeterli sayıda folikülün gelişmesini sağlamaktadır. Böylelikle gebelik şansı artmaktadır. Bu ilaçlar özellikle yardımcı üreme tekniklerinde başarı göstermektedir. Yumurtalıkların uyarılmasında ise FSH ve LH hormonları kullanılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır? Bu ilaçlar Klomifen, Human Menopozal Gonadotropinler, uriner FSH, Rekombinant FSH, Gonadotropin Relasing Hormon Agonistleri, GnRH Antagonistleri, Human Koryonik Gonadotropini (çatlatma iğnesi), Progesteron, Letrazol kullanılır. Bu ilaçların yanında ise Folikasitlerden Folbiol ya da Centrum ve Dostinex tablet kullanılır. Tüp bebek süreci nasıl işler denildiğinde bu ilaçların kullanılmasına bağlı olarak da süre değişmektedir. Bu makalemizde sizlere tüp bebek süreci nasıl işler hakkında tüm bilgileri paylaştık.

Tüp bebek tedavi fiyatlarını öğrenmek için tıklayınız.