Pixel
Randevu Alın
İletişime Geçin

Polikistik Over Sendromu Nedir? Kist midir?

Polikistik Over Sendromu Nedir? Kist midir?

Polikistik over sendromu (PKOS) toplumda sıkça karşımıza çıkan hormonal problemdir. Toplumda görülme sıklığı yaklaşık %10-15 kadar olup, özellikle doğurganlık çağında adet düzensizliği ile karşımıza çıkmaktadır. Hem kısa hem de uzun dönemde birtakım sorunlar yaratabilen bu sendrome gelin yakından bakalım:

PKOS tanısı koyabilmek için:

  • adet döngüsünde bozukluk (uzun aralar veya hiç olmama)
  • erkek tipi hormonlarda artmaya bağlı tüylenme-sivilcelenme gibi androjenik bulgular
  • ultrasonda tipik olarak çok sayıda follikül görünmesi kriterlerinden en az 2 tanesinin olması ile tanı konulur.

%50 kadar PKOS tanısı konmuş kişilerde obezite ve insülin direnci, %30’unda diyabet, %50’sinde adet düzensizliği ve %30 kadarında infertilite yani çocuk sahibi olamama izlenebilir.

PKOS tanısı konulduktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

özellikle metabolik sendrom, koroner kalp hastalıkları ve obeziteye çok dikkat etmeliyiz…Bunlara engel olmak için spor ve beslenme alışkanlıklarında değişim çok önemli. Bunların dışında rahim içi kanserleri ve infertilite de karşımıza çıkabilir.

Peki infertilitede ne yapmalıyız? öncellikle kilo varsa mücadele etmeliyiz. Daha sonra yumurtalamyı kolaylaştırıcı haplar, olmadı ise aşılama ve o da olmadı ise tüp bebek tedavisi düşünülebilir.

Unutmayalım, PKOS korkulacak bir durum değildir ve tedavisi yoktur. Hayat tarzımızı mevcut bulgulara göre düzenleyip planlama yapılmalıdır.