Miyom, üreme çağındaki kadınların birçoğunda mevcut olan, selim kitlelerdir. Miyom, kadınların %20’sinde herhangi bir belirtiye yol açmaz. Bu sebeple de çoğunlukla rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilir. Miyomun belirti vermesi ya da hastanın hayat kalitesini düşürmesi ise konumlandığı alana bağlıdır. Kadınlarda görülebilen dört çeşit miyom vardır. Bir kadında 4 çeşit miyomun hepsi mevcut olabilir. Ancak bu durum, nadir olarak meydana gelmektedir. Çeşitli miyomların mevcut olması ise tanı ve tedavi için zorlayıcı olabilir. Her miyom, yerleştikleri alana göre farklı belirtilere yol açabilir. Bu durumda ise farklı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Miyom şüphesi ya da miyom belirtilerinin olması halinde mutlaka uzman bir jinekoloğa başvurulmalıdır. Kısacası semptomların ihmal edilmemesi, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önem kazanmaktadır.
Endometrium yani rahim iç tabakasının altında bulunan miyom çeşidi, submuköz miyomdur. Nadir olarak karşılaşılan bu tür, rahim kavitesinin genişlemesine neden olarak, kordon tüplerinin tıkanmasına ve hamile kalamama gibi bazı komplikasyonlara yol açabilmektedir. Semptomları arasında; adet süresinin uzaması, şiddetli ve ağır kanamalar yer almaktadır. Tedavi sağlanmadığı sürece aşırı kanamaya bağlı olarak halsizlik ve anemi ( kansızlık ) gibi birçok komplike problemlere yol açabilir. Şiddetli kanama ve infertilite ( kısırlık ) sorunlarında miyom, önemli bir rol oynamaktadır. Bazı durumlarda konumlandığı bölgede büyüyerek, serviksten vajina içine sarkabilir. Bu davranışından dolayı vajene doğmuş miyom olarak da adlandırılabilir. Diğer komplikasyonları ise;
Ayrıca enfeksiyon riski de artış göstermektedir.
İntramural en sık karşılaşılan miyom türüdür. Rahim orta tabakasında bulunan duvar içerisinde gelişim gösterir. Konumlandığı bölgede büyüyerek, rahimde dolgunluk hissi yaratır. Bu nedenle çoğu kadın, kilo aldığı ya da hamile olduğu düşüncesine kapılabilmektedir. Ayrıca çeşitli semptomlarla birlikte görülebilir. İntramural miyomun en sık karşılaşılan belirtileri ise;
Subseröz miyom, rahim dış tabakasında ve rahim duvarı üzerinde gelişim gösterirler. Genellikle rutin jinekolojik muayenelerde tesadüf eseri teşhis edilmektedir. Ancak büyümesi sonucunda komşu organlara baskı uygulayarak, kronik pelvik ağrılara yol açabilir. Diğer miyom çeşitlerinde olduğu gibi menstrüel kanamalarını etkilemektedir. Bu miyom çeşidi, bulundukları bölgeye ve gelişim evresine göre şiddetini arttırabilirken, bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Ancak ciddi patolojik semptomları yoktur.
Submuköz, intramural ve subseröz miyomları kapsayan ve farklı çeşitliliğe sahip miyom çeşididir. Saplı miyomlar bir sap üzerinde gelişim göstererek, saplı submuköz ya da saplı subseröz miyomlara dönüşebilmektedir. Bu miyom çeşidi rahim içinde büyürken, aynı zamanda rahim duvarı dışında da büyüme yatkınlığına sahiptir. Saplı miyomların neden olduğu şikâyetler ise; sapın üzerinde dönerek, ağrı ve baskıya yol açmasıdır. Bu davranış, sap ile kan bağlantısını bozarak, miyomda dejenerasyona neden olur.